Printer Friendly Version Стигла помоћ из Бахреина за борбу против COVID-19 @ 24 January 2021 07:31 AM

Стигла помоћ из Бахреина за борбу против COVID-19


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић дочекала је данас на Аеродрому „Никола Тесла“ у Београду авион са донацијом Краљевине Бахреин, истакавши том приликом да је помоћ од 67,5 тона медицинске опреме изузетно великодушна донација.

Брнабић је у обраћању новинарима навела да је током јануара стигло пет авиона из Бахреина, с тим што се у данашњем контингенту налази и 20 респиратора.

Према њеним речима, медицинска опрема ће бити распоређена према потребама ковид болница и амбуланти у Србији, односно потребама здравственог система.

Ова помоћ је резултат телефонског разговора од 24. новембра прошле године председника Србије Александра Вучића и краља Бахреина Хамада бин Иса Ал Калифа, који је понудио помоћ Србији у борби против пандемије, пренела је она.

Премијерка је исказала захвалност бахреинском краљу на донацији, истичући да је то веома угледна земља у арапском и муслиманском свету.

Влада Србије ће, како је нагласила, предано радити на унапређењу односа са Бахреином, те да је испорука помоћи велики корак ка томе.

До сада нисмо имали нарочито блиске билатералне везе, али зато је важан разговор који су имали председник Србије и краљ Бахреина и трудићемо се да развијамо што боље односе, поручила је Брнабић.

Она је пренела захвалност и „Ер Србији“ на свему што је од почетка епидемије учинила на допремању медицинске опреме са разних страна, оценивши да сва ова помоћ и донације не би тако брзо и ефикасно стизале да немамо компанију као што је „Ер Србија“.

У име краља Бахреина видео-поруком се присутнима на аеродрому обратио председавајући Врховном већу за омладину и спорт и саветник за националну безбедност шеик Насер бин Хамад Ал Калиф.

Он је исказао захвалност свим медицинским радницима који се боре против COVID-19 као глобалне пошасти, и поручио да ће Бахреин наставити да помаже својим пријатељима.

У име краља желим најбоље за напредак и просперитет Србије, рекао је шеик Ал Калиф.


Београд,
20. јануар 2021. године