Printer Friendly Version Истек године преставља погодно време за сумирање резултата остварених током 2021. године. @ 31 December 2021 11:53 AM

Истек године преставља погодно време за сумирање резултата остварених током 2021. године.


-Амбасада Републике Србије у Кувајту је од ступања на дужност новог отправника послова - министра саветника Сање Видаковић, средином септембра 2021, приоритет својих активности усмерила према кувајтској, бахреинској и јеменској страни у циљу припрема за учешће њихових високих представника на комеморативном скупу у Београду одржаном 11-12. октобра 2021, поводом 60.годишњице прве конференције покрета несврстаних земаља у Београду. У склопу тих припрема, отправница послова је имала сусрете и разговоре у Министарству спољних послова Кувајта са помоћницима министра за Европу и међународне организације, амбасадором Насером Ал-Хајеном и саветником Абдулазизом Саудом Ал-Џаралом, затим замеником шефа протокола, као и амбасадорима Јемена и Бахреина у Кувајту.

-Паралелно су учињене куртоазне посете отправнице послова доајену дипкора у Кувајту, амбасадору Таџикистана, његовом заменику, амбасадору Палестине, који је и доајен арапског дипкора, амбасадорима Бахреина и Јемена, имајући у виду да Амбасада Републике Србије покрива те две земље на нерезиденцијалној основи, као и групи амбасадора европских и азијских земаља.

-Отправница послова у Кувајту Сања Видаковић састала се 12. октобра 2021. са дугогодишњим главним и одговорним уредником угледног кувајтског дневника на арапском језику Al-Qabas г. Валидом Абдулатифом Ал-Нисефом.
Сусрет је представљао погодну прилику за детаљније упознавање г. Ал-Нисефа са изузетно успешним великим мултилатералним скупом у Београду - састанком на високом нивоу 11-12.о.м, посвећеним обележавању 60.годишњице прве конференције ПНЗ одржане у Београду 1961. године. Изнето да је на скупу, који су организовали Србија и Азербејџан, учествовало 120 делегација, међу којима је био и Кувајт, који је представљао МИП/државни министар за послове Владе, шеик др Ахмад Насер Ал-Мохамад Ал-Сабах. Истакнуто да је први пут у новијој историји један шеф кувајтске дипломатије био у посети Србији.
Указано да организација тако великог скупа, посебно у условима пандемије, представља потврду међународног угледа Р. Србије. Изнето да се уз одзив држава и на највишем нивоу, позиву одазвало и 45 министара спољних послова. Скуп је оживео познате вредности на којима је основан ПНЗ.
Саговорник у краћим цртама упознат и са економским реформама у нашој земљи, које су резултовале тиме да је српска економија данас најбрже растућа у Европи. Истакнуто да је Србија створила најбољу инвестициону климу у региону и указано на стратешки положај Р.Србије, као и посебне погодности на плану трговине, које нас чине погодним партнером не само у оквиру региона и Европе, већ и шире.
Отправница послова Сања Видаковић је изразила жељу и спремност за даљу сарадњу на информативном плану, отворивши могућност за сарадњу Al-Qabas-a са дневним листовима у Србији. Главном и одговорном уреднику Al-Qabas-a уручени пропагандни материјали о нашој земљи.

 


-Отправница послова у Кувајту Сања Видаковић састала се 13. октобра 2021. са Ахмедом Ал-Џаралом, главним и одговорним уредником угледног кувајтског дневног листа на енглеском језику Араб Тајмс (Arab Times) и дневника на арапском језику Ал-Сијаса (Al-Seyassah) и том приликом разговарала о комеморативном скупу посвећеном обележавању 60.годишњице прве конференције Покрета несвртаних земаља, као и наставку сарадње на информативном плану.
Том приликом, Видаковић је детаљније упознала саговорника са значајем скупа ПНЗ у Београду и истакла да је међу 120 делегација, био и Кувајт, који је представљао државни министар за послове Владе, шеик др Ахмад Насер Ал-Мохамад Ал-Сабах.
Подвучено да је први пут у новијој историји један шеф кувајтске дипломатије био у посети Србији, где је имао одвојене сусрете и плодне разговоре са преседником Александром Вучићем, председницом Владе Аном Брнабић и МСП Николом Селаковићем, током којих је, између осталог, било речи о могућности за потписивање Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Државе Кувајт, кроз који ће се успоставити шири оквир превасходно економске сарадње, као и других облика билатералне сарадње, а који би у својој суштини имао карактер споразума о стратешком партнерству.
Видаковић је упознала саговорника и са економским реформама у нашој земљи, које су резултовале тиме да је српска економија данас најбрже растућа у Европи.
Такође, истакнуто да је Србија створила најбољу инвестициону климу у региону и указано на стратешки положај Србије, као и посебне погодности на плану трговине, које нас чине погодним партнером не само у оквиру региона и Европе, већ и шире.

             
-Отправница послова у Амбасади Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић дала је интервју 13. октобра 2021. за кувајтске дневнне листове на енглеском Араб Тајмс (Arab Times) и арапском језику Ал-Сијаса (Al-Seyassah).

       

-Отправница послова у Амбасади Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се 20. октобра 2021. са Насером Ал-Хајеном, помоћником министра/директором Дирекције за Европу у Министарству иностраних послова Кувајта, са којим је разговарала о јачању билатералних односа и најновијим дешавањима на северу Косова и Метохије.
Том приликом, Видаковић је упознала амбасадора Ал-Хајена са упадом приштинских специјалних јединица на север КиМ и указала на прекомерну силу која је употребљена према српском становништву.
Амбасадор Ал-Хајен рекао је да је став Кувајта познат, и да он подразумева изналажење решења мирним путем, поручивши да за њих основу представља резолуција СБ УН 1244.
Видаковић је подсетила на чврсте историјске везе наше две државе и захвалила на томе што је министар иностраних послова Кувајта шеик Ахмад Насер Ал-Мохамад Ал-Сабах предводио делегацију током недавно одржаног Састанка на високом нивоу поводом обележавања 60 година од одржавања прве конференције несврстаних.


-Отправница послова је на позив председника Народне скупштине Кувајта присуствовала свечаном отварању јесењег заседања парламента 26. октобра 2021, које је отворио емир шеик Наваф Ал-Ахмад Ал-Џабер Ал-Сабах.

-Отправница послова Амбасаде Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се 10. новембра 2021. са помоћником генералног директора Привредне и индустријске коморе Кувајта Имадом Ал-Заидом.
Том приликом, Видаковић је указала на богату историју пријатељства између Србије и Кувајта и изразила спремност и жељу за даље јачање билатералне сарадње две земље на политичком и економском пољу, на пољу инвестиција, као и здравства, туризма, инфраструктуре и војне сарадње.
Видаковић је истакла отвореност Републике Србије за инвестирање, њен стратешки положај, као и посебне погодности на плану трговине, које је чине погодним партнером не само у региону и Европи, већ и шире. Подсетила је саговорника да су атрактивни водо-торњеви, светски препознат симбол Кувајта, дело управо наших градитеља.
Отправница послова је детаљније упознала саговорника са економским потенцијалима наше земље, као и економским реформама, које су резултирале тиме да је српска економија данас најбрже растућа у Европи. Нагласила је да је Србија створила најбољу инвестициону климу у региону.
Ал-Заид је рекао да је Кувајт заинтересован за сарадњу са Србијом у три велике области: обезбеђивање сигурног ланца исхране, туризам и здравствени туризам. Навео је да су цене прехрамбених производа у Србији далеко повољније него у другим европским земљама, као и да су изузетног квалитета, што фокусира њихову пажњу управо на нашу земљу и мотивише их на успостављање билатералне сарадње у наведеним доменима, а која је, како је изнео, ранијих деценија била на завидном нивоу.
Имајући у виду да је ситуација са корона вирусом умногоме омела сарадњу две земље на економском плану, предложено је да се почетком децембра одржи онлајн састанак структура у обе земље које су заинтересоване за сарадњу у поменутим областима, како би се детаљније размотрили будући кораци сарадње.

-Отправница послова у Амбасади Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се 16. новембра 2021. са помоћником кувајтског министра иностраних послова Миш’алом Ибрахимом Ал-Мудафом са којим је разговарала о јачању билатералне сарадње.
Током разговора, саговорници су констатовали пријатељске односе Србије и Кувајта и изразили спремност за јачање сарадње у различитим областима.
Такође, размотрене су и теме из домена билатералне конзуларне сарадње.
Том приликом, помоћник министра за конзуларне послове детаљно је информисао о актуелној ситуацији у вези са недавним поновним отпочињањем издавања кувајтских виза.


-На позив амбасадора Краљевине Бахреин у Кувајту, отправник послова се 12. децембра 2021. одазвала позиву на ручак, што је након дуже паузе због коронавируса представљало прву активност у оквиру дипкора за последњих годину ипо дана. Обеду су присуствовали амбасадори САД, Индије, Белгије, Италије, Грчке, Шпаније, Мађарске, Бугарске, Аргентине, Египта и Ирака, при чему је привремени шеф наше мисије у Кувајту Сања Видаковић била једини отправник послова. Захваљујући љубазном позиву амбасадора Бахреина, присуство бројних амбасадора је представљало погодну прилику за краће упознавање са политичком ситуацијом код нас (предстојећи избори у 2022.), а посебно досадашњим економским успесима оствареним у условима пандемије Covid -19, на њихово интересовање.

-Отправница послова Амбасаде Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се 30. новембра 2021. са генералним директором Кувајтског фонда за арапски економски развој – КФАЕД Марваном Ал-Ганемом и његовим сарадницима.
Током разговора, Видаковић је указала на богату историју разумевања и пријатељства наше две земље и изразила спремност Републике Србије за јачање билатералне сарадње и веза са Кувајтом на политичком плану, као и на плану економије, инвестиција, здравства, туризма, инфраструктуре, као и војне сарадње.
Истовремено је презентовала отвореност наше земље за инвестирање и указала на стратешки положај Републике Србије, као и посебне погодности на плану трговине, које нас чине погодним партнером не само у оквиру региона и Европе, већ и шире.
Видаковић је упознала саговорника са економским резултатима Србије у протеклих неколико година, нагласивши да је захваљујући реформама и фискалној консолидацији, као и благовременим и добро осмишљеним мерама током пандемије Ковид-19, српска привреда данас међу најбрже растућим у Европи и да убедљиво предњачимо у региону по износу привучених директних страних инвестиција.
Генерални директор Ал-Ганем изнео је да је фонд и даље веома расположен и спреман за наставак сарадње, предложивши да се у најскорије време организује видео-конференција експерата две стране, како би се договорили кораци будуће сарадње.
Том приликом, обострано је оцењено да је унапређењу сарадње значајно допринела визна либерализација две земље.


Отправница послова у Амбасади Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се 27. децембра 2021. са извршним директором авио-компаније ,,Џезира Ервејз“ Рохитом Рамачандраном.
Видаковић је упознала саговорника са економским резулататима Србије и нагласила да је захваљујући реформама и фискалној консолидацији, као и благовременим и добро осмишљеним мерама током пандемије коронавируса, српска привреда данас међу најбрже растућим у Европи.
Презентујући отвореност наше земље за инвестирање, указала је на стратешки положај Републике Србије, као и посебне погодности на плану трговине, које нас чине погодним партнером не само у оквиру региона и Европе, већ и шире.
Отправница послова је посебно нагласила да је Влада Републике Србије јуна 2015. године укинула визе држављанима Кувајта, Емирата, Бахреина, Катара, као и Омана.
Извршни директор авио-компаније Џезира Ервејз пренео је да та компанија планира да отвори авио-линију за Београд, који он и његов најужи тим добро познају, истичући при томе природне лепоте не само нашег главног града, већ и целе Србије, као и несумњиви комерцијални ефекат који очекују.
Напоменуо је и да билатерални споразум о ваздушном саобраћају постоји, изразивши спремност да у наредном периоду посети Београд ради начелног договора о отварању авио-линије Кувајт – Београд.
Видаковић је истакла да би се отварање директне авио-линије између две земље, која је у постојала самедесетих и деведесетих година, позитивно одразило на развој укупних односа.

 

-Отправница послова Амбасаде Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се 29. децембра 2021. са председником Државне управе за пољопривреду и рибарство шеиком Мохамедом Ал-Јусефом Ал-Сабахом. Указјући на пријатељство две земље и пренела да је Србија опредељена за јачање политичке сарадње са Кувајтом, али и сарадње у областима економије, инвестиција, пољопривреде, здравства, туризма и инфраструктуре.
Шеик Мохамед Ал-Сабах је изразио спремност за сарадњу са Србијом у домену пољопривреде и поручио да је један од стубова националног развоја његове земље обезбеђивање одрживе пољопривреде и сигурности хране, истакавши да је ова тема незаобилазна и у разговорима са страним званичницима.


БАХРЕИН
Отправница послова Амбасаде Републике Србије у Кувајту Сања Видаковић састала се, 05. децембра 2021 у Манами, у оквиру припрема за предстојеће билатералне активности са Бахреином, са директором Дирекције за Европу Министарства иностраних послова те земље г.Ахмедом Ебрахимом Караинисом.
Видаковић је у разговору указала да посете председника Републике Србије г.Александра Вучића Бахреину марта о.г, као и шеика Насера бин Хамада Ал Халифе, представника краља Бахреина за хуманиратни рад и омладину, саветника за националну безбедност и команданта краљевске гарде Србији, априла о.г, реализоване упркос тешким изазовима и проблемима које задаје глобална пандемија Covid-19, сматрамо изразом пријатељства, у уверењу да ће се улагањем заједничких напора, а посебно личних лидера две земље, додатно унапредити већ добри билатерални односи.
Посебну захвалност је изразила Бахреину на великодушној помоћи упућивањем више од 67,5 тона медицинске опреме Републици Србији у јануару 2021. у борби против Covid-19, што представља највећу појединачну донацију нашој земљи од почетка пандемије.
Г.Караинис је у разговору изразио спремност и жељу бахреинске стране за даљим интензивирањем свеукупних билатералних односа и сарадње.
Две земље су 2019. обележиле 30. година од успостављања билатералних односа.
Амбасада Републике Србије у Кувајту покрива Краљевину Бахреин на нерезиденцијалној основи.

                


Колектив Амбасаде Републике Србије у Кувајту
упућује срдачне честитке поводом  Нове 2022. године и Божића!